Normes i Consells per Voluntaris

Per ser voluntari has de registrar-te a recepció com a voluntari del refugi.

Únicament has de presentar el DNI i signar el compromís  amb les normes del refugi.
Si ets menor has de venir acompanyat d’un responsable (pare, familiars, etc.) que abans signarà un document específic.
Els menors entre 16 i 18 anys podran venir sols amb prèvia autorització signada pels pares.

Hi haurà una limitació de persones dins de les instal·lacions, per a un bon funcionament. APAG es reserva el dret d’admissió. Si no  se segueixen les normes o s’altera la convivència en el centre, la va apagar podrà expulsar a aquesta persona de les seves  instal.lacions.

Tota persona voluntària del centre no tindrà un horari fix sinó que anirà adequada a la seva disponibilitat, però demanem  responsabilitat respecte als dies escollits per als voluntaris.

L’APAG no es fa responsable dels danys produïts per cap animal del nostre refugi. Els animals, de vegades, són imprevisibles, per  això es prega se segueixin les normes que exigim als voluntaris per evitar incidents.

El voluntari ha de tenir cura del centre i responsabilitzar1se de deixar la seva tasca acabada i les eines ordenades.

Els voluntaris hauran de portar la seva roba adequada a les tasques a realitzar. Cal portar calçat adequat, en els sòls mullats, el risc  de caiguda és alt.

Respecteu l’ordre i la higiene en el refugi i fora d’ell, i utilitzar les papereres.

Respecteu els consells del personal de la protectora sempre. El personal està format en temes d’educació canina i felina i tenen  molts anys d’experiència amb animals de protectora.

No es donarà de menjar als animals sense autorització.

Normes i Consells per a Voluntaris que van a estar amb els Gossos

 • No s’ha d’accedir als patis interiors sense autorització.
 • No s’agafarà cap gos sense permís. És el personal del centre qui s’encarrega de repartir als gossos per al passeig.
 • No s’intentarà separar dos gossos que es barallen. Avisar als responsables. Mentre vénen, no cridis ni li peguis al gos en aquesta  situació. Com a molt ajupet i dóna’ls l’esquena mentre ve el cuidador. No els separis, si estan molt nerviosos poden mossegar-te a  tu. Es fan més mal pel nerviosisme i la tensió que nosaltres afegim que el que es farien ells realment.
 • Els gossos sempre sortiran amb corretja. En cap moment es deixaran sols en l’exterior.
 • Un cop acabat el passeig, penjar la corretja en el lloc indicat.
 • Tanqueu sempre la porta per evitar que els gossos s’escapin o es barallin.
 • Si els gossos defequen, cal recollir els excrements i dipositar-los en una paperera.
 • Si volem passejar o ajudar a un gos en tractament (amb por, ansietat, agressivitat cap a gossos o persones, etc.) Ho comuniquessis  al personal del centre i seguiràs les pautes que et donaran. No incomplirà aquestes pautes baix risc d’empitjorar la situació de  l’animal i / o provocar un incident.
 • Se li donarà el menjar als gossos a terra o si vols donar amb la mà, haurà de ser amb la mà oberta i el menjar al palmell. Els gossos  quan estan nerviosos poden ser bruscos agafant el menjar.
 • Si entrem en una gàbia i el gos ens salta de manera nerviosa li donarem l’esquena i no li direm res fins que es calmi.
 • MAI, MAI MAI, agafarem a un gos del coll o del collaret, ni tirarem del collaret o el forçarem a fer alguna cosa. En el seu llenguatge,  que et agafin del coll és que et van a matar, i encara que els gossos s’acostumen a aquests mals manipulats, els de protectora estan  més nerviosos ia la defensiva.
 • No crideu, no correu, no saltéis ni deixeu que els nens ho facin dins el refugi o en presència de gossos.
 • En les instal·lacions ens mourem de forma tranquil·la, moviments lents i previsibles. Això en llenguatge caní són senyals de  calma. Si anem corrent es posen nerviosos, per a ells córrer és que hi ha algun perill o cosa que témer i es preocupen.
 • No ens van abalançar sobre el gos, no ho angoixar i no ho abraçarem.
 • MAI MAI MAI donaràs, renyar, castigar, cridar ni donaràs estirades als gossos. Si vols saber com fer1li entendre alguna cosa al gos  pregunta al personal del centre.
 • No premiéis als gossos amb menjar, carícies o atenció els comportaments nerviosos i inadequats. Si el gos està molt nerviós no ho  saludarem fins que es tranquil·litzi. Els gossos repeteixen els comportaments que li funcionen per aconseguir el que volen. Si et  salta, et borda o si està molt nerviós i aconsegueix la teva atenció botiguera a comportar1se així per aconseguir1la. Si en canvi,  tothom li fa cas quan es comporta bé i està tranquil, repetiran aquest comportament i no agafen mals hàbits.
 • Els gossos de protectora estan nerviosos i per això els costa més autocontrolar1se, no li afegim res d’excitació o nerviosisme. Tot el  contrari, intentem relaxar1los i donar1los afecte, és el que necessiten.
 • Les carícies, perquè calmin i tranquil·litzin han de ser en silenci o parlant1los tranquil·lament i poc, carícies llargues i tranquil·les,  gratar-se les zones que els agraden ….
 • Si davant les teves carícies un gos es llepa molt el nas, badalla, ensuma o et gira la cara, t’està demanant que et relaxis o baixis la  intensitat del que estàs fent amb ell. Si et dóna l’esquena, es posa a rascar-se, es fa el entretingut, mira cap a l’horitzó, o s’intenta  anar t’està demanant que el deixis. Fes1li cas i deixa1ho en pau. Si et gruny o fa algun senyal d’amenaça és que has ignorat les senyals  anteriors. Deixa el gos, el següent és un marcatge.
 • Si vas pel carrer, amb nens, o trobes altres gossos, etc. estigues atent al comportament del gos i els senyals d’evitació. El gos ha de  sentir que el teu aquestes aquí per alliberar1lo de les situacions que ho incomoden o li fan por. Vigila que si saluda a un altre gos, les  corretges no s’enredin i sigui una situació tranquil·la, si es borden, es estarrufen, s’amaguen, van amb la cua alt i tens i el cos i  orelles tirat endavant, hi ha grunyits, etc. no t’aturis a saludar el gos, fes un semicercle tranquil·lament evitant la trobada.
 • No es jugarà a pilota ni a jocs de tirar ni res que sigui excitant. Si vols jugar amb un gos pregunta al personal del centre quina és la  manera adequada de jugar amb cada gos.
 • Si aquestes amb un gos i altres et veuen i s’estan posant nerviosos (lladrucs, grunyits, lloriqueo, mossegar barrots, rascar sòl …) ves  a un lloc on no et vegi perquè pugui relaxar-se. Veure una cosa a la que vols accedir i no poder per estar engabiat estressa moltíssim.

 

Agraïm la teva inestimable ajuda i suport als animals. Esperem que l’experiència amb nosaltres i els nostres animals sigui agradable i enriquidora per a tu, per als nostres animsl segur que ho serà. GRÀCIES.