Erliquia

L’ERLIQUIA O ERLIQUIOCIS (Compte amb les paparres)

La paparra, aquest animal tan petit i comú, és més perillós per al seu gos del que vostè s’imagina. Aquest àcar transmet la malaltia anomenada erliquiosis canina, la qual afecta la medul·la òssia i el sistema immunològic dels gossos. Per això, és molt important que conegui com pot infectar el seu gos i els símptomes que pot presentar, per prevenir el contagi o donar-li el tractament adequat si ja ha estat infectat.

Tots els gossos poden emmalaltir amb erliquia canina, per tant no cregui que el seu està exempt d’això. Quan el gos es contagia, la gravetat i presentació dels símptomes depenen de la salut de l’animal i de la virulència de l’agent infecciós. Generalment després que el gos ha estat infectat, hi ha un període d’incubació que pot variar de 8 a 20 dies després del qual, l’animal passarà per tres fases clíniques consecutives:

1. Fase Aguda: Ocorre entre 2 a 4 setmanes després que el gos ha estat infectat, presenta febre, depressió, falta de gana, engrandiment dels nòduls limfàtics i ocasionalment signes d’inflamació del cervell, que s’identifica per: febre, depressió, canvi del comportament i de la personalitat, especialment agressió, manca de coordinació en caminar, convulsions, estupor i coma.

2. Fase subclínica: Dura entre 1 a 4 setmanes. En aquesta fase alguns gossos eliminen la infecció i altres progressen a la següent etapa.

3. Fase Crònica: Succeeix entre 1 a 4 mesos després de la picada. La malaltia ataca la medul·la òssia i el sistema immunològic, produint pèrdua de pes, febre, anèmia amb hemorràgies espontànies i nasals, inflamació de les articulacions i diversos signes neurològics.

Quan el tractament s’inicia en la primera etapa, les possibilitats de recuperació són altament positives. Per tant, si el seu gos ha estat deambulant en llocs on hi ha paparres i sobtadament presenta aquests símptomes i canvis de comportament, és recomanable que el porti al metge veterinari immediatament i li sol·liciti un examen clínic per descartar el contagi amb erliquia canina.

Encara que la erliquiosis canina pot causar greus problemes de salut al seu gos, tingui present que és una malaltia fàcilment prevenible si vostè ho revisa periòdicament per evitar l’aparició de paparres.

Per eliminar una paparra procedeixi de la següent manera:

Col·loqueu un cotó mullat amb alcohol per asfixiar la paparra i aconseguir que es deixi anar; quan es deixi anar treure-la amb una pinça o amb els seus dits i mantenir-la submergida en alcohol i després, llençar-la al vàter. Mai elimini una paparra sense realitzar abans aquest procediment perquè podria quedar-se una part del cos i causar infecció. Eviti el contacte amb la sang de la paparra, preferiblement utilitzeu guants de goma quan faci aquesta operació.

Recordi que prevenir la erliquia canina és més fàcil que curar la malaltia, per la salut i benestar del seu gos eviti que tingui contacte amb paparres i si viu en llocs on abunden aquests paràsits, revisi’l diàriament per eliminar qualsevol àcar abans que pugui infectar.